Eerste kennismaking met de dierenarts
Na de aankoop van een puppy komt er ook een dierenarts aan te pas. Een dierenartsbezoek is niet verplicht, maar is aan te raden na de aanschaf van een puppy. Dit om de nodige controles uit te voeren en te kijken of je puppy wel degelijk gezond is. Ga niet rechtstreeks van de fokker naar de dierenarts. Laat daar één tot twee dagen over gaan. Zo bezorg je minder stress aan de puppy tijdens het bezoek aan de dierenarts. Maak een afspraak of ga tijdens het spreekuur van de dierenarts.
Eerste kennismaking met de dierenarts
Neem steeds het dierenpaspoort dat je kreeg van de fokker mee naar de consultatie. Hier staat de chipnummer en de reeds gekregen vaccinaties in vermeldt. (Meestal is dat een blauwe boekje)
Bij het eerste bezoek aan de dierenarts zal hij of zij het hondje volledig controleren betreft hartstoornissen, longen, parasieten, ziekten, afwijkingen, verwondingen en navelbreuken.
De dierenarts zal aan de hand van het dierenpaspoort ook de nodige uitleg verschaffen welke vaccinaties het hondje nog moet krijgen. Sommige vaccinaties zijn herhalingen , dat wil zeggen dat de eerste vaccinatie reeds gebeurde bij de fokker. Deze herhalingen dienen stipt op tijd te gebeuren. Is dit niet het geval, kan het zijn dat de hond geen goede bescherming geniet tegen bepaalde ziekten. Dan moet deze vaccinatie volledig opnieuw gedaan worden.
Het ideale schema bestaat niet. Alles hangt af van de leefomstandigheden van de hond.
Hier is een klein overzicht:
Kennelhoest, Parainfluenza, Leptosprirose: jaarlijks
Parvo, Hondenziekte, Hepatitis, rabies: 3 jaarlijks
Leptospirose voor honden die in een omgeving zitten waar ook veel ratten verblijven: halfjaarlijks.
De dierenarts geeft ook voedingsadvies en zal u ook op de hoogte brengen wanneer je de puppy moet ontwormen. Ontwormen is van levensbelang voor de pup. Deze parasieten zijn best te vermijden, ze vertragen de groei, verzwakken het hondje en dit kan op lange termijn zelfs de dood tot gevolg hebben. Vraag ook aan de dierenarts wat je best kan toedienen voor teken, luizen en vlooien.
Op reis en hondsdolheid – Ben je van plan op reis te gaan met de puppy, vraag dan meteen aan de dierenarts welke vaccinaties nodig of verplicht zijn voor bepaalde landen of streken. Zelfs in België is het verplicht voor het verblijf in bepaalde landsdelen en campings om het hondje te laten inenten tegen hondsdolheid. Hondsdolheid is een infectieziekte veroorzaakt door een virus en die kan worden overgedragen van dieren op mensen, dit wordt een zoönose genoemd. Zodra er symptomen zijn, is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk. Wereldwijd sterven hierdoor jaarlijks 50.000 mensen. Soms is besmetting via het speeksel mogelijk, al maanden voordat er bij een besmet dier symptomen verschijnen. Het kan zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn en deze zijn niet steeds duidelijk in het begin.
Vraag aan de dierenarts om even het boekje te controleren of de eigenaarsoverdracht is gebeurd door de fokker. Indien niet, zal de dierenarts dit wel voor u in orde maken.
Maak een nieuwe afspraak met de dierenarts.