Hoe maak ik een puppy zindelijk
Zindelijkheidstraining puppy – Een puppy zindelijk maken is niet zo heel moeilijk alleen vraag dit geduld, geduld en nog eens geduld. Je kan een puppy vergelijken met een baby. Een baby is ook niet meteen zindelijk na zijn geboorte. Zo zal het bij de ene baby iets meer tijd vragen dan bij de andere. Dit is bij een puppy echt niet anders.
Straffen helpt niet en maakt de puppy alleen bang en onzeker wat zich op latere leeftijd zal uiten in afwijkend gedrag. Dikwijls is het dan ook de fout van het baasje die verkeerd reageert als niet alles verloopt naar wens. Het hondje is bij een goede fokker meestal 80% zindelijk maar vergeet niet dat ongelukjes altijd kunnen gebeuren.
Verwacht niet van een hondje die je pas in huis gehaald hebt dat die op bevel zal plassen want een nieuwe omgeving is een grote aanpassing voor zo’n babyhond. Niet alleen wordt hij plots omringd door vreemde gezichten ook zijn er tal van nieuwe geluiden, geuren en prikkels. Dit kan zich uiten in stress waardoor de puppy zich anders zal gedragen. Een hondje met stress heeft ook niet altijd alles onder controle. Hierdoor kan het al vlug enkele dagen nodig hebben eer het zich helemaal aangepast heeft aan zijn nieuwe omgeving. In de tussentijd kunnen er hier en daar al wat plasongelukjes gebeurd zijn. Zo moet ook jij in een vreemde omgeving de weg vragen naar het kleinste kamertje als je moet plassen. Dit is met een puppy helemaal niet anders, toon hem dan ook waar hij mag plassen. Van zodra jullie elkaar goed leren begrijpen zal dit dan ook verlopen als een fluitje van een cent.
Wanneer doet een puppy zijn behoefte?
Observeer het hondje door het in uw buurt vrij rond te laten lopen, zo krijg je een goed inzicht in zijn gedragingen. Een puppy die zijn behoefte wil doen zal bepaalde bewegingen maken zoals rondjes draaien of langdurig snuffelen op één bepaalde plek, als u deze signalen leert herkennen kunt u zodra u het gedrag ziet de pup mee naar buiten nemen. Een puppy zal meestal zijn behoefte doen na het eten. De lengte van de darmen en de grote van de hond heeft invloed op de tijd tussen de voeding en de stoelgang. Dus nadat je de pup ziet eten mag je binnen een korte periode zeker stoelgang verwachten. Deze tussentijd is steeds hetzelfde. Je zou er je horloge op kunnen afstellen. De tijd zal lengen naargelang de hond groter wordt. Hou de puppy na het eten goed in de gaten. Hou ook rekening dat sommige hondjes een ritueel aangenomen hebben om eerst even buiten te lopen zonder hun behoefte te doen. Het kan dan zijn dat de puppy na enkele minuutjes terug buiten wil. Dit ritueel dient dan ook om gemakkelijker de stoelgang in werking te zetten. Er zijn hondjes die ook tegen de muur opspringen om alles te laten zakken. Let wel op dat sommige hondje hier ook wel eens misbruik van durven maken om zo toch buiten te raken. Het onderscheid hiertussen zal je snel zelf kunnen maken.
Hoe maak ik een puppy zindelijk?
Van zodra je denk dat je puppy zijn behoefte moet doen zeg hem op een vriendelijke toon, “kom, we gaan pipi doen”. Blijf vervolgens bij de puppy buiten tot hij zijn gevoeg gedaan heeft. Zet de puppy dus niet alleen buiten want binnen de kortste keren staat de pup aan de deur en is er niets gebeurd. Laat het hondje rustig zijn ding doen en geef hem zeker geen aandacht. Na zijn behoefte beloon je de pup onmiddellijk met een snoepje. Beloon nooit tijdens zijn behoefte, maar steeds erna.
Honden zijn van nature zindelijke dieren, daardoor is het zindelijk maken van uw puppy een kwestie van aanmoedigen en stimuleren! Uw taak bij de zindelijkheidstraining is het voorkomen van ongelukjes door de pup genoeg kans te geven het buiten te doen, dus neem de pup vaak genoeg mee naar buiten zodat hij leert om het daar te doen. Een goede tip is om een tijdschema aan te maken, laat de hond s’morgens onmiddellijk buiten, nadien elke 2 uur en tussendoor na het eten. Dit is voor een paar dagen een kleine moeite die op korte termijn zijn vruchten zal afwerpen.
Zindelijk maken met een krant.
Is het hondje nog maar juist aangekomen hou dan de ruimte beperkt waar je hem vrij laat lopen. Hou hem wel in uw buurt zodat u hem gemakkelijk kan observeren. Leg in iedere hoek en midden van die ruimte enkele kranten. Na het plassen op een van die kranten moet je de puppy dan ook ook belonen. Vernieuw de krant en kijk waar hij na een tijdje terug gaat plassen. Na een dag neem je een deel van de nooit gebruikte kranten weg. Na twee dagen verminder je steeds het aantal kranten, zo beperk je de plasplaatsen. Eens het goed lukt om steeds op dezelfde krant te plassen begin je deze steeds één meter op te schuiven naar de buitendeur. Probeer tijdens deze training minstens elke twee uur buiten te gaan met de hond. Wil hij buiten niet plassen, neem dan telkens een krant mee naar buiten. Zo maak je de puppy bewust dat hij ook buiten op een krant mag plassen. Neem telkens een andere plek!
In plaats van een krant kan je ook goedkope badmatjes gebruiken (met rubber aan de onderkant). Deze kun je uitwassen. Let er wel op dat het hondje niet op andere matten in huis zijn behoefte doet.
Hondjes doen soms moeilijk en willen steeds tegen een boompjes of struikjes plassen. Wil je dit vermijden, kan je best een plaspaal plaatsen.