Hond verzorgen
Hond verzorgen
Bent u in het bezit van een hond of wilt u een hond aanschaffen? U leest hier hoe u honden kunt verzorgen.
Het is belangrijk dat een hond goed verzorgd wordt. Als baasje heb je namelijk de verantwoordelijk voor een hond, wat betekent dat de hond genoeg eten moet krijgen, maar ook verzorgd en gezond moet blijven. Gezondheid en voeding zijn dus belangrijke aandachtspunten voor een hond. Zo is het belangrijk dat een hond niet te dik wordt en dat hij regelmatig nagekeken wordt.
De verzorging van een hond is namelijk zeer belangrijk. Wij geven u tips over hoe u uw trouwe viervoeter tevreden houdt.
Gezondheid
De verzorging en de gezondheid van de hond is iets wat u als baasje goed in de gaten moet houden. Een gezonde hond is een levenslustige en goed verzorgde hond met een glanzende vacht, een goed gebit, heldere ogen en een goede voedingsconditie. Deze hond kan dagelijks zijn energie kwijt tijdens wandelingen of fietsritjes in het bos of langs het strand. De hond kan ook zijn energie kwijt in het trainen en werken of door spelletjes in huis.
Bij de aanschaf van een hond moet u zich eerst afvragen of u de hond wel goed zou kunnen verzorgen? Heeft u het geld, de tijd en de zin? Overigens heeft de ene hond meer verzorging nodig dan de andere hond. De één heeft meer beweging nodig terwijl de ander meer vachtverzorging nodig heeft. Gemiddeld moet de viervoeter 3 keer per dag naar buiten voor een wandeling.
Voeding
De voeding van uw hond is een belangrijk aspect binnen de verzorging. De gezondheid hangt vaak af van zijn voeding. U kunt uw hond verschillende soorten voeding geven, bijvoorbeeld: blikvoer, puur vlees, brokken (droogvoer), ingevroren vlees of een complete maaltijd. U vindt de voeding van de hond in verschillende prijsklassen. Droogvoer is vooral goed voor het gebit van de hond. Houdt er rekening mee dat de voeding afhankelijk is van de leeftijd. Uw puppy heeft andere voeding nodig dan een oudere hond.
Ziekte
U wilt natuurlijk niet dat uw hond ziek is, daarom is goede verzorging van uw hond nodig. Als u een pup koopt, krijgt u een inentingsboekje mee van de fokker. Meestal heeft de pup al een inenting gehad, dit moet bij 9 weken en 12-14 weken herhaald worden. Daarna kan dit jaarlijks gebeuren. Ook is het ontwormen belangrijk. Bij een puppy moet dit vaker gebeuren.
Als u denkt dat uw hond ergens last van heeft, kunt u het beste naar de dierenarts gaan. Honden laten niet graag merken dat ze pijn hebben, dus er is meestal meer aan de hand dan u vermoedt. U kunt zelf de ogen, de oren en het gebit regelmatig nakijken. De nagels van een hond knippen is ook belangrijk om bij te houden. Om ziekte bij uw hond te voorkomen is het verzorgen van de vacht ook van belang.
( Foto: Shihtzuclub.be )
1 Reactie
Schrijf een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Door Sonja op 10 oktober 2013 om 20:45 Wat beeftrt de border collie: de zin Een Border collie is van oudsher gefokt om de hele dag met de schaapsherder en de kudde op pad te zijn behoeft wel enige nuancering. Border collies zijn niet van oudsher dag in dag uit het hele jaar door met de schapen op pad. Sterker nog, er zijn heel veel werkende collies die grote delen van het jaar niks te doen hebben of soms zelfs maar enkele keren per jaar in actie hoeven te komen (bijv schapen binnenhalen). Ze moeten dus ook prima ontspannen kunnen zijn. Een huis border collie in een sportief gezin heeft gemiddeld meer actie dan een werkende bc op een boerderij waar ze vaak dagen in een kennel zitten of aan een lijn liggen. Het is wel waar dat een bc meer uitdaging nodig heeft dan de gemiddelde , maar dat zit m vooral in geestelijke uitdaging: spelletjes, puzzels etc zijn heel goed voor bc’s. Het is een hond met specifieke eigenschappen waar je wel rekening mee moet houden. Maar de aanleg voor het schapenhoeden brengt ook zo veel moois met zich mee: intelligentie, snelheid en wendbaarheid, zeer gevoelig voor menselijke communicatie, will to please , een heel goede intueftie voor gevaar, ze zijn niet luidruchtig en zelden agressief (een herder of boer wil vanouds juist geen hond die zijn vee verslindt ). Ik heb zelf een border collie uit een werklijn en ik werk niet met schapen, en desondanks het gaat fantastisch goed! We trainen elke dag allerlei spelletjes en commando’s. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de stelling dat de border collie niet als huishond geschikt is, niet per se waar is. Ben het ook met het comment hierboven eens dat hoe druk of rustig je hond is ook afhangt van aan welk niveau van actie je hem laat wennen. Hoe meer actie je zelf aanbiedt, hoe veeleisender je hond wordt, dus je moet ook duidelijk grenzen stellen.